Daily Life

The Royal Enfield Garage Café in Goa, India

28. September 2018

The design approach to the Architecture and Interior: Timelessness, Craftsmanship and an unadulterated love for Motorcycling

The exciting new space is a seamless amalgamation of retail space, a bar &restaurant, a gallery space, a bike customization area and a service center

The buildings are planned on a half acre plot of land as a series of independent yet interconnected structures, each of which tells its own story. The industrially-crafted retail building with its zinc roof, laterite infill walls and the now distinctive “Royal Enfield” charcoal grey metal and glass facade effortlessly bridges its Goan setting with Industrial craftsmanship.
The central traditional Portuguese style structure where the old J&A kitchen used to be, is the anchor of the space and has been converted into a multifunctional gallery that currently houses and tells the story of the legacy motorcycles of Royal Enfield – from the 1939 flying flea to the original 1963 café racer and other engines and replicas form the brand’s rich history.
The facade of this building has been treated with specially-commissioned locally-executed artworks created by Codesign and inspired from a Royal Enfield iconography based Azulejos-inspiredinstallation – hand painted on tiles by Goan artisans.
Attached to this heritage structure is an exciting double height space formed by a steel framework and a traditional Goan roof. This forms the Bar area and the 1st floor dining space which has incredible views of the Baga creek. The double-height bar volume has a hand painted backdrop by Monde Art, which takes the viewer through a meandering Goan road trip. Highlighted by customized brass headlight pendants, the bespoke sandblasted timber Bar top brings alive Royal Enfield’s presence across the world. A slowly moving High Volume Low Velocity rotor mounted of the 20-ft high ceiling ensures there is a gentle breeze in the space all the time. The first floor lounge wall has an exciting installation by Hanif Qureshi. Flanking this structure at the rear is a state-of-the-art Service center with a bike customization zone.
The entire cluster of buildings have been set around a charming courtyard and coconut trees to deliver an experience that is Timeless, Contemporary, charmingly ‘Goan’ and unabashedly “Royal Enfield” at its core!

Images: Andre J Fanthome

Architecture and Design: Studio Lotus

royalenfield.com

 

© 2019 Robert’s