Daily Life

King Edward Residence, Montréal

2. November 2020

This home is located in the town of Côte Saint-Luc, on the island of Montreal. Seated on King-Edward Street where “split-level” typology abounds, typical of 1950s houses when the street first got built upon

The day room box is thinner than the second floor

It is one such residence that stood on this site before a fire ravaged it. Its owner, a young couple, had chosen it among several others because it met their programmatic needs and their preferred layout.

Mandated to replace it, we have proposed a new form rooted in a:

1: a reinterpretation of the split-level typology while reconsidered the house insertion to the lot

2: a psycho-morphic spatial organization.

The new house is made of rectangular boxes stacked in a way to create a large accommodating backyard, in opposition to the previous house a cube in the middle of the lot that hindered the side courts and resulted in a small backyard. Viewed from above those new boxes make a U shape house shielding from the southern neighbor, a ten-story “brutalist” style building.

The black metal cladded garage box is recessed from the front façade creating a loggia entrance; it sits perpendicular to the street. The day room box is thinner than the second floor, parallel to the street and open to the backyard. Above the night box overhangs the lower floor and holds the bedrooms. These principal boxes are cladded with ash berry velour brick forming a “T” shape front façade. Finally, inside the vertical black steel cladded box, a den and a family room sit on split-levels.

Inside, steel cladded walls accentuate threshold spaces, which are the entrance and the vertical connection in-between floors. As one enters the house, he’s greeted by views towards the backyard, a few steps in the house let the day room appear, as if the warm orange steel wall protects access. This transition is repeated where the staircase climbs into a vertical void capped by a skylight. Both the structure of the staircase and the wall are made of steel, these central elements endow the residence a grand space with its 30 feet interior wall and void.

Images: Adrien Williams

Atelier Schwimmer

© 2020 Robert’s